P.O. van der Chijs

 

Introductie
Hoe 'Van der Chijs' ontstond
pijltje (183 bytes) Herdruk info
levensbericht
pelgrimage
Brabant en Limburg
Graven en Hertogen van Gelderland boek
Heeren en steden van Gelderland
Heeren en steden van Overijssel
Friesland Groningen en Drenthe
Graafschappen Holland en Zeeland
Bisschoppen, van de heerlijkheid en de stad Utrecht
Leenen van de hertogdommen Brabant en Limburg
De munten der Frankische- en Duitsch-Nederlandsche Vorsten
Naar de startpagina

Het standaardwerk van de middeleeuwse munten, nu weer te koop!

"Eerst het boek, dan de munt", dat is meestal de beste volgorde. Maar vaak zijn de boeken nog zeldzamer dan de munt. Zeker het standaard werk van P.O van de Chijs, die tussen 1851 en 1866 in 9 delen alle op dat moment bekende Nederlandse middeleeuwse munten tot 1576 beschrijft. Op dit moment kost een complete originele serie maar liefst 3.200 euro.

Holleman munten heeft in de jaren 70 een herdruk gemaakt en in een harde kaft laten inbinden. Ook deze serie is al jaren uitverkocht en is tweedehands te koop voor 900 euro. Zelf het origineel lenen en kopiŽren is ook een mogelijkheid om aan de boeken te komen. Ik heb het geprobeerd en het werd waardeloos. Het oude bobbelige papier gaf allemaal vlekken en vegen op de fotokopieŽn. Maar nu is er weer een nieuwe serie in de maak.

Mark Mannesse en Dries Jannink brengen in eigen beheer de hele serie nogmaals uit. Dit zijn geen kopietjes meer, maar digitaal gerestaureerde computerscans. Geen vlekjes en uitgelopen inkt en alles mooi recht gezet met groot contrast. Gedrukt op naturel documentpapier (goed voor minimaal 200 jaar) voor een authentieke look. Ambachtelijk ingebonden met harde kaft. Bekleed met een stemmig donker blauw (soms wordt het een beetje groen, afhankelijk van de lichtinval) boekbinderslinnen. Op authentieke wijze afgewerkt met Frans hand-marmerpapier. De rug is met goudkleurige letters bedrukt. Ze zijn er met recht erg trots op.

Het eerst deel "Holland en Zeeland" is nu klaar. Het volgende deel zal zijn Friesland, Groningen en Drenthe, waarna de andere delen zullen volgen. Dit is een klus die nog 3 jaar zal duren. De prijzen van de losse delen zijn afhankelijk van de omvang van de boeken. De hele serie kost 495 euro (exclusief verzendkosten van de losse delen). Er wordt afgerekend per deel na levering. De boeken kunnen ook afgehaald worden tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomsten van het Genootschap voor Munt en Penningkunde en de 4-jaarlijkse Internationale muntenbeurzen in de Druiventros te Tilburg.

Voorlopig hebben ze 30 exemplaren gedrukt en ingebonden. Nu is er al voor meer dan 20 series ingetekend. Meer informatie bij a.j.jannink@hetnet.nl, Havezathelaan 104, 9471 PZ Zuidlaren. Of via de e-mail a.j.jannink@hetnet.nl. Met het bestelformulier.pdf kan op de serie worden ingetekend.

van_de_chijs_boek_3.jpg (20020 bytes)van_de_chijs_boek_1.jpg (9252 bytes)
van_de_chijs_boek_2.jpg (24236 bytes)