Artikelen over munten

 

Klassiek
Middeleeuwen
Modern
Euro's
Algemeen
Anders
 

Startpagina

Vevcani, het kleinste landje van Europa

Door Arnout Bruins

wpe9F.jpg (7293 bytes) Na het uiteenvallen van JoegoslaviŽ verviel het land in chaos, oorlog en ellende. Een klein dorpje hield echter moedig stand, Vevcani. Het ligt in MacedoniŽ aan de grens met AlbaniŽ De meeste van de 2.500 inwoners zijn Christen, terwijl de grote buren Moslim zijn, het recept voor problemen in de Balkan.

Uit een referendum in 1996 komt naar voren dat 99% van de inwoners voorstander is om de "Republiek Vevcani" uit te roepen. Vevcani verklaart zich daarom tot een onafhankelijke land. De inwoners zijn trots op hun onafhankelijkheid die hun helpt de vrede te bewaren terwijl de rest van de Balkan in vuur en vlam staat. "We lijken radicaal, maar we zijn erop gebrand dat niemand ons manipuleert", vertelt Nenad Batkovski de zelfverklaarde consul van Vevcani in Skopje.

MacedoniŽ heeft de claim van de bewoners altijd genegeerd. Voor buitenstaanders is het moeilijk te zeggen of Vevcani wel of niet een onafhankelijk land is. De bewoners hebben echter een voorraad wapens en munitie klaar liggen voor het geval dat... "Ze hebben een harde kop daar", vertelt rechtenstudent Vlade Nikolovski van het nabij gelegen stadje
Struga, "ze doen niemand kwaad dus laat ze maar".

In 1997 werd de burgemeester Vasil Radinovski gevangen gezet. Na een hongerstaking en massaal protest van de bewoners werd hij weer vrijgelaten. "Onze moslim buren leven in vrede met Vevcani. Ze komen voor de handel en voor de geneeskrachtige bronnen" zegt Vasil Radinovski. Vevcani is nu een bloeiend dorpje, zeker in vergelijking met de uitgeleefde dorpjes in MacedoniŽ "Macedonische leiders kunnen veel van ons leren, echte democratie is gebaseerd op vrijheid, niet op etniciteit, aldus mr. Radinovski.

Om hun onafhankelijkheid te onderstrepen heeft Vevcani zijn eigen vlag, zijn eigen wapen, zijn eigen paspoort en zijn eigen bankbiljetten: de Licnik. De Licnik is vernoemd naar de beschermheilige van Vevcani st. Spas, door de bewoners Licnik (mooi) genoemd. Toeristen kunnen de Licnik als souvenir kopen. Ze zijn er in twee varianten: met en zonder de opdruk Specimen. Zonder opdruk worden ze verkocht voor een halve euro per Licnik. Aan geen van beide biljetten heeft de toerist veel, de winkeliers accepteren ze niet als wettig betaalmiddel. Dit om problemen met MacedoniŽ te voorkomen. De bankbiljetten bestaan in de waarden 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 en 1000 Licnik. De vrolijk, gekleurde biljetten laten de geschiedenis van Vevcani zien.

wpeA1.jpg (13308 bytes)

1 Licnik, breedte 13.0 hoogte 6,3. Op de voorzijde de eerste - en huidige - burgemeester van Vevcani, de heer Vasil Radinovski. Op de keerzijde een panorama van de geneeskrachtige bronnen van Vevcani.

wpeA2.jpg (15581 bytes)

2 Licnik, breedte 13.2 hoogte 6,3. Op de voorzijde het klooster van Jovan Bigorski met op de keerzijde de stenen tafel uit de 19e eeuw gemaakt door de Vevcanische monnik Neofit.

wpeA3.jpg (15241 bytes)

5 Licnik breedte 13.5 hoogte 6,5. Op de voorzijde de Vevcanische geleerde Mihajlo Pupin met op de keerzijde de kerk st. Nikola met de Mihajlo Pupin familieboom.

De bouw van de st. Nikola kerk is in 1835 gestart en kwam in 1862 gereed. De kerk moest van de Turkse heersers gedeeltelijk onder de grond worden gebouwd om niet boven de moskee uit te steken.

wpeA4.jpg (13257 bytes)

10 Licnik breedte 13.8 hoogte 6,5. Op de voorzijde st. Vasilij, de beschermheilige van het carnaval, met op de keerzijde Vasilicarka bloemen die in Vevcani gebruikt worden. Door zijn stekels beschermt de bloem zich tegen kwaden en is daarmee een mooie metafoor voor Vevcani.

Het grootste jaarlijkse feest in Vevcani is het jaarlijkse carnaval dat op oudejaar en nieuwjaarsdag (13 en 14 januari) wordt gevierd. Dit feest heeft zowel christelijke als heidense wortels. De stad barst dan uit zijn voegen. Iedere straathoek is een theater waar de bewoners spelen en - politieke en satirische - grappen maken.

wpeA5.jpg (15120 bytes)

50 Licnik hoogte 14,8 breedte 6,6. Op de voorzijde Vevcani bruid in traditionele klederdracht, met op de keerzijde een fles wijn.

wpeA6.jpg (12501 bytes)

100 Licnik hoogte 15,0 breedte 7,0. Op de voorzijde de eerste onderwijzer in Vevcani, Dimitar N. Daskalov en op de keerzijde de lagere school. 250 kinderen volgen hier onderwijs onder leiding van 26 medewerkers.

wpeA7.jpg (14847 bytes)

500 Licnik hoogte 15,3 breedte 7,0. Op de voorzijde Naum Popski-Maliodja de orthodoxe priester die gekleed als een Turk probeerde de Turkse sultan te spreken. Met op de keerzijde het Turkse "taija" landeigendom document dat Maliodja kreeg van de sultan.

wpeA8.jpg (12608 bytes)

1000 Licnik hoogte 16,2 breedte 7,0. Op de voorzijde Stojan Razmoski, een bekend artiest van Vevcani en een van zijn schilderijen.

Meer informatie over Vevcani is te vinden op www.vevcani.org.mk