Artikelen over munten

 

Klassiek
Middeleeuwen
Modern
Euro's
Algemeen
Anders
 

Startpagina

Munten uit Pakistaans museum gestolen

Door Arnout Bruins

In het Lahore museum in Pakistan kammen experts de numismatische collectie uit. Tot nu toe ontbreken 301 exemplaren en zijn 420 exemplaren verwisseld voor valse munten. De geschatte waarde van de verdwenen munten is 11 miljoen roepies (170.000 euro).

Uit een intern onderzoek, dat een paar jaar geleden werd uitgevoerd, bleek dat alleen een aantal onbelangrijke munten ontbraken, met een geschatte waarde van 1000 euro. Nu wordt gedacht dat dit interne onderzoek als doel had de zaak in de doofpot te stoppen. Wellicht omdat de onderzoekers zelf de daders zijn. Het nieuwe onderzoek wordt door externe experts uitgevoerd.

Het Lahore museum is het Nationale Museum van Pakistan, en heeft een collectie van 37.700 munten. De collectie bevat onder andere Griekse munten uit 600 voor Christus, de sultans van Delhi, Moguls, Sikh.

Dat vaker gevreesd wordt voor de hebberigheid van museummedewerkers blijkt uit de volgende anekdote van de gerenommeerde numismaat Sydenham. Hij wilde in een Italiaans museum de collectie bestuderen. “Toen het tijd was om de collectie te bekijken ging niet alleen de beheerder mee, maar ook een Italiaanse politie agent, met een geweer over de schouder. Ik vroeg aan de curator: waarom is dit nodig? Ik ben een man van eer!. Waarop de beheerder antwoordde: voel je niet aangevallen, hij houdt jou niet in de gaten, maar is er om op mij te letten!”