Artikelen over munten

 

Klassiek
Middeleeuwen
Modern
Euro's
Algemeen
Anders
 

Startpagina

Geen Euro in Zweden

Door Arnout Bruins

Echt spannend is het referendum in Zweden niet geworden, half augustus was 35% voor invoering van de Euro een maand later tijdens het referendum was dat gestegen tot 41%. Een grote meerderheid van 57% van de negen miljoen Zweden bleef tegen invoering. Zoals een Zweed zei “de politiek moet met betere argumenten komen dan dat ik op vakantie niet meer hoef te wisselen”.

Wel spannend was de spierballen taal van het bedrijfsleven en de politiek. Zo dreigt het telecommuncatie bedrijf Ericsson Zweden te verlaten als de Euro niet wordt ingevoerd. Dit wordt mede ingegeven omdat buurland Finland, met grote concurrent Nokia, wel de Euro heeft. President Göran Person ging in de fout door te stellen dat onderzoek van Zweedse vereniging van gemeenten aantoonde dat invoering geen 3,3 miljard Euro zo kosten maar slechts een tiende. De Zweedse vereniging van gemeenten heeft dit echter nooit onderzocht.

Op internet is een peiling gehouden wie op de Zweedse Euro’s zou mogen staan. Glansrijk op de eerste plaats staat koning Carl XVI Gustaf, met op enige achterstand de “drie kronen” (onderdeel van het Zweedse Rijkswapen). Astrid Lindgren, schrijfster van onder andere Pippi Langkous, staat op drie. Het hele Zweedse Rijkswapen staat op vier. Andere mogelijkheden zijn Alfred Nobel, uitvinder van het dynamiet, de voormalig tenniskampioen Björn Borg, popgroep Abba en plantengeleerde Linnaeus. Middenmoter is de Nederlandse Cornelis Vreeswijk, deze zanger is na zijn dood nog steeds populair in Zweden. Zijn nummer "Personliga Persson" (Persoonlijke Peter) is inmiddels van een anti Euro tekst voorzien, dit zal vast niet in zijn voordeel werken.

De volgende kans voor Zweden om toe te treden is pas na de parlementsverkiezingen in 2006, waarmee de Zweedse Euro er niet zal zijn voor 2010, maar of Cornelis Vreeswijk dan populair genoeg is om een plaatsje op een van de munten te verwerven is onwaarschijnlijk.

wpe57.jpg (9649 bytes)

Een fantasie ontwerp zoals de Zweedse Euro eruit zou kunnen zien.