Artikelen over munten

 

Klassiek
Middeleeuwen
Modern
Euro's
Algemeen
Anders
 

Startpagina

Europese munt kan uitbreiding niet aan

Door Arnout Bruins

Op de huidige munten van 10, 20 en 50 eurocent en de 1 en 2 euro staat op de gemeenschappelijke zijde een kaart met de huidige vijftien deelnemers aan de Unie. Als in 2004 Polen, TsjechiŽ, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, SloveniŽ, Cyprus en Malta, en later RoemeniŽ en Bulgarije, tot de Europese unie toetreden is de landkaart op de euromunten onvolledig. De vraag is of het technisch mogelijk is een kaart te slaan die nog uitgebreider is dan de huidige.

Een werkgroep bestaande uit de muntmeesters van de huidige vijftien lidstaten gaan bekijken of het technisch mogelijk is de gemeenschappelijke zijde van de euromunten aan te passen aan de nieuwe Unie. Deze werkgroep is opgericht door het Euromunten Subcomitť van het Economisch en Financieel Comitť. De aanpassing mag niet ten koste gaan van bijvoorbeeld het gebruik van de oude ťn de eventuele nieuwe munten in geldautomaten.

Een nieuwe Europese zijde van de euromunten hoeft niet per definitie een uitbreiding van de landkaart te zijn. Met het veranderen van de Europese zijde staat ook de nationale zijde van de munt staat ter discussie. Jean-Pierre Malivoir, ontwerper van het eurosymbool (€ ) zegt hierover: 'De introductie van de euro is een uitstekend bindmiddel tussen Europeanen gebleken. De burger heeft behoefte aan zowel een nationale als een Europese identiteit. De euromunt is daar een ideale weergave van. Binnen tien jaar zal de Europese burger echter zo 'Europa-minded' zijn, dat er ťťn Europees symbool op de munt zal komen te staan en de nationale symbolen kunnen verdwijnen.' James Kennedy, hoogleraar Europese geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam pleit voor een reeks Europese historische figuren op de euromunten, die de diversiteit van Europa kenmerken om een veranderlijke Europese identiteit te benadrukken.

De nieuwe lidstaten zullen de euro niet meteen in 2004 invoeren. De verwachting is dat enkele al in 2005 zullen overgaan op de Euro, anderen volgen later. Gekscherend wordt gezegd dat er naast West-Europese euro’s ook Oost-Europese euro’s moeten komen. Op internet circuleert al een voorstel met een meer ‘opwindende’ landkaart. Welke oplossing gekozen gaat worden is een taak voor de politiek.

wpe52.jpg (20412 bytes)